Het abc van auto leasen: soorten contracten, voor- en nadelen, kosten en het proces uitgelegd
Auto leasen is tegenwoordig enorm populair. Als u een auto wilt leasen, zijn er verschillende soorten leasecontracten waaruit u kunt kiezen. Elke optie heeft zo z’n eigen kenmerken en voordelen. Het operationele leasecontract is één van de meest populaire vormen. Bij dit contract neemt de leasemaatschappij alle kosten op zich die te maken hebben met het bezit en gebruik van de auto, zoals verzekering, onderhoud en afschrijving. Dit biedt u financiële zekerheid omdat u niet voor verrassingen komt te staan met onverwachte kosten. Daarnaast is er de financiële lease. In dit geval bent u economisch eigenaar van de auto. U betaalt maandelijks een bedrag voor de aflossing en rente. Aan het einde van de looptijd kunt u de auto voor een afgesproken bedrag overnemen. Een derde vorm is private lease. Hierbij least u een auto voor privégebruik tegen een vast maandbedrag. U hoeft zich geen zorgen te maken over onverwachte kosten, de leasemaatschappij regelt alles. Om de keus te maken die het beste bij u past, is het raadzaam de verschillende typen leasecontracten goed te bestuderen, voor voordelige contracten, kijk bij Arval.
Overwegingen bij auto leasen
Auto leasen kan voor u zowel voordelen als nadelen hebben. Een belangrijk voordeel is dat u ten alle tijden beschikt over een auto zonder de hoge aanschafkosten hiervan. Daarnaast zitten de kosten voor verzekering, belasting en onderhoud veelal in het leasecontract opgenomen, wat financiële zekerheid biedt. Bovendien rijdt u vaak in een nieuwe auto met de laatste technische snufjes. Echter, auto leasen heeft ook potentiële nadelen. Een veelgehoord nadeel is het gebrek aan flexibiliteit. Leasecontracten hebben vaak een looptijd van meerdere jaren, waardoor u voor een langere periode vastzit aan de auto en de maandelijkse kosten. Ook kan het voorkomen dat er een maximum aantal kilometers ingesteld wordt. Bij overschrijding van dit aantal kan een boete volgen. Mocht u onverwachts zonder werk komen te zitten, is het vaak lastig om het leasecontract te beëindigen zonder extra kosten. Het overwegen van deze factoren is essentieel alvorens te besluiten tot leasen.
Betaling en kosten bij auto leasen
Bij het leasen van een auto zijn er diverse kosten en betalingsvoorwaarden waar u als klant rekening mee moet houden. Voorop staat dat de maandelijkse leasetermijn een essentieel onderdeel vormt van de leasestructuur. Deze termijn is samengesteld uit verschillende elementen zoals rente, afschrijving, onderhoud, verzekering en belasting. Naast de maandelijkse betaling moet u ook rekening houden met een initiële betaling, vaak een aanbetaling, aan het begin van het leasecontract. Dit wordt ook wel de ‘eerste inleg’ genoemd en verschilt per leasemaatschappij en leaseovereenkomst. Een ander belangrijk aspect zijn de eventuele extra kosten die kunnen ontstaan uit het gebruik van de leaseauto. Denk hierbij aan brandstofkosten, de kosten voor het overschrijden van het afgesproken aantal kilometers per jaar en eventuele schade die niet door de verzekering wordt gedekt. Daarnaast kan de leasemaatschappij u administratieve kosten in rekening brengen. Men dient ook rekening te houden met de mogelijke kosten bij vervroegde beëindiging van het leasecontract. Deze kunnen oplopen, dus het is aan te raden om dit goed te checken voor het tekenen van de overeenkomst.
Het stappenplan van auto leasen
Het proces van een auto leasen begint met het bepalen van uw behoeften. U dient te overwegen welk soort auto u wilt rijden, hoeveel kilometer u elk jaar verwacht te rijden en hoe lang u de lease wilt houden. De volgende stap is het onderzoeken van de leasevoorwaarden. Hierbij is het belangrijk om te weten wat de maandelijkse kosten zijn, wat de kosten zijn voor het overschrijden van de kilometerlimiet en de voorwaarden voor vroegtijdige beëindiging van het contract. Vervolgens moet u de beschikbare leaseopties vergelijken. Er zijn vele leasebedrijven met verschillende aanbiedingen en voorwaarden. Het is raadzaam meerdere offertes op te vragen om een goed overzicht te krijgen. Als u het juiste leasecontract heeft gevonden, kunt u de aanvraag starten. Dit houdt in dat u uw persoonlijke gegevens en de gewenste leaseauto doorgeeft. Het leasebedrijf zal uw aanvraag beoordelen en eventueel een kredietcheck uitvoeren. Na goedkeuring wordt het leasecontract opgesteld en ondertekend.