Geldzaken voor een onderneming
Voor een onderneming is het ook belangrijk om een zakelijke lening af te sluiten. Soms vinden ondernemers het lastig om een keuze te maken bij een lening. Zij hebben vaak vragen zoals, wat heb ik nodig voor een zakelijke lening? Wanneer staat het geld op mijn rekening? Heb ik een bedrijfsplan of investeringsplan nodig? En betaal ik een boete bij vervroegd aflossen? De kredietwaardigheid van uw onderneming is de belangrijkste factor of je wel of niet in aanmerking komt voor een zakelijke lening.
Voorwaarden en aanvraagproces
Iedere kredietverstrekker hanteert zijn eigen voorwaarden bij het zakelijk bankieren. Voor grotere gecompliceerdere leningen zal je bijvoorbeeld meer documenten moeten verstrekken dan voor een kleine kortlopende lening.
Mocht je een zakelijke lening aan willen vragen, word er van je gevraagd om je jaarrekening, aangifte inkomenstelbelasting en een taxatierapport op te sturen. Afhankelijk van welke lening je aanvraagt, is aanvullende informatie nodig zoals: bankafschriften, liquiditeitsprognose, bedrijfsplan en juridische documenten. Je bedrijf moet minimaal 1+ jaar in business zijn. Je draait een jaaromzet van minimaal €50.000. Sommige aanbieders hanteren iets minder strenge voorwaarden. Zo kan je bij sommige aanbieders al een lening aanvragen als je business ouder is dan zes maanden.
Gebruikelijke leenvorm
Je wilt een zakelijke lening afsluiten. Te gebruiken voor financieren van werkkapitaal of inventaris, een verbouwing of bijvoorbeeld een bedrijfsovername. Er zijn leningen die tot wel één miljoen euro gaan. De looptijd varieert vaak van 12 tot 60 maanden, omdat veel MKB’ers niet meer bij de bank terecht kunnen. Hierbij zie je vaak dat zij een zakelijke lening aanvragen via alternatieve kanalen of via een kredietbemiddelaar.
Soorten leningen
Net zoals er bij privé leningen en persoonlijke lening en doorlopend krediet bestaat, zijn er bij zakelijk lenen ook verschillende soorten lening waar je uit kunt kiezen. Zo heb je de zakelijke lening, die ik eerder al naar boven haalde, omdat dit de meest gebruikelijke leenvorm is. Daarnaast heb je een zakelijk krediet, hierbij krijg je toegang tot flexibele cash en is te vergelijken met rood staan bij de bank. Vervolgens heb je een factoring, bij een factoring krijg je jouw factuur onmiddellijk uitbetaald. Je verkoopt de factuur aan een factoringbedrijf, die binnen 24 uur het factuurbedrag overmaakt op jouw bedrijfsrekening. Tot slot heb je ook een lease. Bij gebruik van grote bedrijfsmiddelen en bedrijfsauto’s is het gebruikelijk om deze te leasen. Voordeel is dat de waarde van het bedrijfsmiddel belangrijker is dan de prestaties van je bedrijf.
Interessant voor kleine ondernemers: de overheid heeft een speciale regeling ingesteld genaamd Klein Krediet Corona. Daarbij staat de overheid voor 95% garant voor maximaal €750 miljoen aan overbruggingskrediet.