Zakelijke diensten

Een bekende term ‘carbon’, maar wat is het nou eigenlijk?

Carbon komt regelmatig voor in het dagelijks leven en lijkt steeds vaker te worden gebruikt. Maar wat is carbon en waarvoor wordt het gebruikt?

Wanneer men het heeft over carbon dan spreken ze over  ‘fiber- reinforced polymer’ (koolstofvezelversterkte kunstof). Carbon bestaat uit lange dunne (koolstof) vezels met een dikte die minder is dan 10 micrometer. Als je het vergelijkt met een mensenhaar, een mensenhaar is ongeveer 50 micrometer. Dit laat wel zien dat het echt een hele dunne vezel is. De dunne koolstofvezels zijn alleen sterk in de lengterichting, waardoor ze in verschillende richtingen worden gelegd en tot matten worden geweven. Om deze vezels op hun plek te houden worden ze geïmpregneerd met een harssysteem, hiervoor wordt vaak epoxy gebruikt. Dit zorgt ervoor dat alle componenten goed uitharden. Door gebruik te maken van epoxy is het niet nodig om extra vloeibare hars toe te voegen in een mal.

Carbon en zijn eigenschappen
Het meest kenmerkende voor carbon : het oxideert niet onder invloed van water en zuurstof en heeft een lage dichtheid. Hierdoor is het net zoals koolstofweefsel geschikt voor toepassingen bij producten niet ‘zwaarder’ mogen worden. De matten die worden gemaakt, worden vooral gebruikt ter versterking in kunsthars bij fabricage van zeer sterke en lichte composieten. Carbon wordt met name toegepast in de modelbouw, bij constructiedelen, sportuitrustingen, de scheepsbouw en auto- onderdelen.